вівторок, 14 лютого 2023 р.

14 лютого – День Святого Валентина та День дарування книжок

 



Незважаючи на те, що лютий — місяць холодний та морозний, ми все одно його любимо за те, що святкуємо в ньому світле та чарівне свято всіх закоханих — день святого Валентина. Цей день в нашій країні відзначають не так давно, але він став вже досить популярним, і всі ми залюбки поринаємо в атмосферу його чарівності.

Любов — почуття світле і добре. Вона може бути до Батьківщини, до рідного міста, до матері, до дівчини чи хлопця, і, звичайно, до книги, до читання. В цей день свої почуття ми виражаємо — «валентинкою», листівкою у вигляді сердечка, яка є незмінним атрибутом цього романтичного свята. «Валентинка» — це освідчення в коханні, за допомогою добрих та щирих слів, написаних у ній.

      Яка ж історія цього свята, і звідки воно до нас прийшло?
     Існує легенда. У Стародавньому Римі імператор Клавдій ІІ планував завоювання нових земель, і змушував чоловіків залишати свої родини і йти на війну. Крім того, він забороняв священикам вінчати закоханих. Але один із них все-таки наважився порушити цей наказ і таємно продовжував допомагати з'єднувати закохані серця. Його звали Валентином. Коли імператор дізнався про це, він засудив священнослужителя до страти. З тих пір всі закохані вважають цей день — Днем святого Валентина.
Такої великої кількості закоханих, як у бібліотеці немає ніде. Ми знаємо, що вони живуть на сторінках книжок, які ми із задоволенням читаємо, дізнаючись про їх неймовірні історії кохання.

В. Шекспір «Ромео і Джульєтта»
Мігель де Сервантес Сааверда «Дон Кихот»
 М. Старицький «За двома зайцями»
 Л. Українка «Лісова пісня»
 Л. Костенко «Маруся Чурай»
 І. Котляревський «Наталка Полтавка»
 П. Загребельний «Роксолана»
 Г. Квітка-Основ'яненко «Сватання на Гончарівці».

А ще 14 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день дарування книжок (International Book Giving Day). Це свято з’явилось у 2012 році та покликане об’єднати всіх, хто любить книжки.
Цього дня прийнято дарувати книжки один одному, насамперед дітям, молоді, прищеплювати цим любов до читання, а також тим, чиї можливості доступу до книжок обмежені. Можливо, подарована вами книжка надасть відповіді на запитання тому, кого вони хвилюють, для інших – стане джерелом натхнення, яскравих вражень та емоцій, або навіть дороговказом у житті.
Даруймо книжки!

Немає коментарів:

Дописати коментар