четвер, 2 листопада 2023 р.

Поняття "інтеркультурність". Інтеркультурна Україна





Єдність у розмаїтті

 Інтеркультурність – це розуміння того, що різноманітність та позитивна взаємодія між різними культурами є перевагою. Це ідея такої політики і практики, які підтримують взаємодію, розуміння і повагу різних культур і національно-етнічних груп.

Вінниця долучилась до ряду міст України, де впроваджується Програма Ради Європи «Інтеркультурні міста».

Інтеркультурне місто – це місто де проживають люди різних національностей, походження, носії різних мов, традицій та релігій. Таке місто має стратегію та інструменти для роботи з різноманітністю. Воно заохочує «змішування» та взаємодію між різними етнічними групами в міському просторі.

– Інтеркультурність сприймається як процес, який спрямований не на розвиток того чи іншого національного товариства, що є у місті, а на створення платформи спільного розвитку усіх національних культур міста, – пояснює Юлія Кашпрук.-  Програма ЄС підтримує втілення нової моделі управління етнокультурним розмаїттям. Ця модель заснована на усвідомленні поняття переваги різноманітності: сприйнятті національних меншин, переселенців та мігрантів як ресурсу, а не як групи, що лише потребує підтримки. В рамках реалізації Програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» у Вінниці сформувалася  робоча група з числа представників місцевих національних меншин, департаментів міськради і активістів, яка розробляла  протягом 2018-19 років Стратегію інтеркультурної інтеграції Вінниці.  Як одна із ініціатив – створення у Вінниці інтеркультурного центру, де усі бажаючі зможуть ознайомитись з культурою усіх національностей, які проживають у місті.


Немає коментарів:

Дописати коментар